preskoči na sadržaj

Srednja škola Buzet

Login

  

 

Tražilica
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Lista linkova je prazna
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 6. 2016.

Ukupno: 98723

 

Tematiku vezanu uz knjige i knjižnicu možete pratiti na Facebook stranici Knjižnice Srednje škole Buzet.


                 B. Labotić, dipl. bibliotekar
 

Povodom nadolazećih blagdana, učenici Goran Klarić i Anton Nezić darovali su knjigama ustanove na području Grada Buzeta.

Svima želimo sretan Božić i uspješnu Novu 2019. godinu. 

B. Labotic, dipl. bibliotekar

Zelena knjižnica - Oslobodimo se plastike

Knjižni klub se i ove godine uključio u Greenpeaceovu kampanju protiv plastike. Prošle školske godine učenici su podizali ekološku svijest u Buzetu dijeleći plastičnu ambalažu za jednokratnu uporabu s Greenpeaceovim materijalom. Ove smo školske godine ponovo potpisali peticiju protiv onečišćenja. Na taj smo se način uključili u svjetsku kampanju zaštite okoliša.

Zaustavimo onečišćenje jednokratnom plastikom!

Naš se svijet guši u plastičnom otpadu. Svake minute, svakoga dana, u more se iskrca cijeli jedan kamion otpadne plastike.
Jedini način sprječavanja daljnjeg onečišćenja plastikom jest prestanak korištenja jednokratne plastike u svakodnevnom životu.
Zatraži od korporacija da prestanu hraniti našu ovisnost o jednokratnoj plastici, a od Vlade da poduzme stvarne korake za rješavanje krize onečišćenja plastikom!

Potpiši peticiju na stranici Oslobodimo se plastike! Greenpeace


B. Labotić, dipl. bibliotekar

 
Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava Knjižni klub Srednje škole Buzet kontaktirao je pučku pravobraniteljicu, gospođu Loru Vidović.
Ove se godine slavi 70. obljetnica potpisivanja Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a.
Svaki pojedinac ima urođeno dostojanstvo kao i neotuđiva prava, bez obzira na boju kože, spol, vjeroispovijest, imovinsko stanje, nacionalno ili društveno podrijetlo.

B. Labotić, dipl. bibliotekar

 

Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Povodom 9. prosinca, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, učenici Knjižnoga kluba istražili su koje mehanizme svaki grad može primijeniti u borbi protiv korupcije.
Transparency International definira korupciju kao zlouporabu javnih ovlasti radi ostvarivanja privatne dobiti, koja narušava temeljne vrijednosti društva, demokratski razvoj i pravnu državu.
Sprječavanje korupcije obveza je koja proizlazi iz Konvencije Ujedinjenih naroda protiv korupcije te relevantnih dokumenata Vijeća Europe i Europske unije.
U veljači 2015. godine, Hrvatska je donijela Strategiju suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020. godine.
Jednim od najjačih oružja u borbi protiv korupcije smatra se transparentnost rada gradskih službi. Ta se transparentnost očituje u velikoj količini objavljenih dokumenata, akata, odluka i zaključaka te u velikom broju kanala dvosmjerne komunikacije s građanima.
Mogućnost korupcije smanjuje se i imenovanjem osobe koja će zaprimati obavijesti o nepravilnostima i sumnjama na prijevaru ili samostalno poduzimati radnje protiv nepravilnosti.
Temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, fizičke i pravne osobe mogu od tijela javne vlasti zatražiti informacije...

 

Sjećanje na dubrovačkog baroknog virtuoza

                                       "...Kolo od sreće uokoli
                                           vrteći se ne pristaje:
                                           tko bi gori, eto je doli,
                                           a tko doli gori ustaje.

                                           Sad vrh sablje kruna visi,
                                           sad vrh krune sablja pada,
                                           sad na carstvo rob se uzvisi,
                                           a tko car bi, rob je sada..."

                                                               (Osman)

Dana 8. prosinca 1638. godine preminuo je Ivan Gundulić, dubrovački barokni pjesnik i dramski pisac, klasik hrvatske književnosti, čija je vrijednost odavno prepoznata i izvan granica Hrvatske. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu s razlogom bilježi ovaj nadnevak jer u svojem fondu čuva vrijedna tiskana i rukopisna djela iz Gundulićeve književne ostavštine.

Ivan Gundulić rođen je u Dubrovniku 8. siječnja 1589. godine u uglednoj aristokratskoj obitelji. Školovao se u gradu koji je u to vrijeme bio na vrhuncu svoje gospodarske i kulturne moći te su u njem boravili mnogi uglednici onoga vremena. Tako je mladomu Gunduliću učitelj bio i Toskanac Camillo Camilli, koji je dopunio Tassov "Oslobođeni Jeruzalem", remek-djelo europskoga baroka i jedan od najpoznatijih epova svjetske književnosti. Ovaj podatak nije slučajan - nadahnut upravo tim tekstom Gundulić je nekoliko desetljeća kasnije napisao svoje veliko djelo, povijesno-romantični ep Osman.

Od poroda od tmine, kako naziva svoje nesačuvane mladenačke pjesme u predgovoru prve tiskane knjige "Pjesni pokorne kralja Davida" (Rim, 1621.), do "Osmana", njegova posljednjeg djela, prošle su godine i godine Gundulićeva sazrijevanja i postupne književne afirmacije. U Veneciji je 1622. godine tiskao barokni plač (poemu) "Suze sina razmetnoga", za koji je nadahnuće pronašao u biblijskoj paraboli o povratku rasipnoga sina, iz "Evanđelja po Luki". Ovo će Gundulićevo djelo biti uzor drugim piscima baroknih plačeva u Hrvatskoj, osobito Ivanu Buniću ("Mandalijena pokornica") te Ignjatu Đurđeviću ("Uzdasi Mandalijene pokornice"). Djelo "Suze sina razmetnoga" u izdanju iz 1703. godine dostupno je u sklopu portala Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

"Dubravka", djelo koje je žanrovski teško jednoznačno odrediti, a koje pokazuje sličnosti i s pastoralom, kao i s baroknom dramom, izvedeno je 1628., a tiskano tek 1837. godine. Stihovi "O lijepa, o draga, o slatka slobodo, / dar u kom sva blaga višnji nam bog je dô", poznati i kao Himna slobodi, često su se stavljali u službu nacionalnih ideologija. No, stavljanje književnih tekstova u službu ideja i ideologija nije bilo strano ni Gunduliću, kao ni hrvatskomu baroku općenito. Naime, 17. stoljeće proteklo je u znaku protureformacije, čiji je val nakon Tridentinskoga koncila (1545. – 1563.) zahvatio cijelu Europu. U želji da potaknu opću obnovu Katoličke Crkve, djela baroknih umjetnika, izborom tematike i poantom, često su bila u duhu protureformacijskih težnji.

Gunduliću je poseban položaj dodijelilo 19. stoljeće, u nas obilježeno hrvatskim narodnim preporodom. Oduševljeni dubrovačkom književnošću, u kojoj se mogla iščitavati neprekidnost kulturnoga i jezičnoga razvoja, ilirci su je prigrlili kao temelj i dokaz bogate zavičajne tradicije, u razdoblju kada se hrvatski identitet od sjevernih sila često dovodio u pitanje. Gundulićev ep "Osman" u tom je kontekstu postao Excalibur koji je čekao svoju izabranu ruku. Naime, "Osman" je povijesno-romantični ep u dvadeset pjevanja kojemu nedostaju dva središnja pjevanja, 14. i 15., a uz nestale stihove vežu se različiti pokušaji tumačenja, koji često nalikuju i teorijama zavjere: od tvrdnje da su spomenuta pjevanja izgubljena, ideje da su namjerno sklonjena zbog političkih razloga (složenoga odnosa Dubrovačke Republike i Osmanskoga Carstva), nagađanja da je riječ o dvama epovima, do pretpostavke da pjevanja koja nedostaju nikada nisu ni napisana, jer bi povijesne i romantične epizode, koje čine dva temeljna tematska sloja ovoga epa, bilo teško uskladiti u logičnu i funkcionalnu cjelinu. Nadopuna Osmana stoga je predstavljala velik izazov, premda se toga zadatka već prije bio prihvatio Pjerko Sorkočević. Godine 1844. Gundulićev Osman izlazi u izdanju Matice hrvatske, nadopunjen stihovima Ivana Mažuranića. Pothvat koji je dočekan s velikim oduševljenjem poslije je ipak sagledan s kritičkim odmakom. Neprijeporan je podatak da je Mažuranić ep dopunio dosljedno Gundulićevu leksičkom izričaju, stihu i rimi, ali učinio je to kao književnik romantizma, prilično slobodno u odnosu na izvornik, s interpretativnim zadiranjem u Gundulićev predložak. Njegova osmrtnica objavljena u listu Napredak 10. kolovoza 1890. godine, u kojoj se ističe i kao dopunitelj Osmana, svjedoči koliku mu je slavu to nastojanje donijelo za života.

 izvor: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

24. Sa(n)jam knjige u Istri započinje s nobelovcem
Irina Kosanović / datum: 2. 11. 2018. 13:07

Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 29.11. do 9.12.2018.

U Pulu dolaze Wole Soyinka, Peter Sloterdijk, Goran Stefanovski, Mirko Ilić, Javier Cercas i više stotina sudionika, domaćih i stranih autora, promotora i nakladnika.
U jedanaest festivalskih dana, Sa(n)jam knjige u Istri okupit će u prostorima povijesne palače Doma branitelja, ali i na drugim formalnim i neformalnim točkama gradskoga tlocrta, više stotina sudionika, autora i promotora, nakladnika i knjižara te tisuće posjetitelja koji čitaju u Istri ili u Istru dođu zato što čitaju.
Sa(n)jam knjige u Istri ove se godine kao programske poveznice drži teme Sloboda. Ta će po sebi velika tema zasigurno dobiti posebnu boju iz regionalnog programa s makedonskim piscima – Makedonija čita, književnosti maloga jezika koja se poput slobode svojom snagom prelila daleko preko rubova vlastitoga zavičaja.


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige u GK Pazin
Irina Kosanović / datum: 28. 10. 2018. 09:01

15.10.2018. – Vratimo knjigu bez zakasnine u radno vrijeme knjižnice
25.10.2018. – Predstavljanje slikovnica iz serije Što mravi znaju o ljubavi autorice Dijane Merey Sarajlija kroz interaktivne radionice pod nazivom U ritmu slasne stihobasne, Gradska knjižnica Pazin, 11:00 sati
25.10.2018. – Sajam pazinske knjige, Spomen dom Pazin, 10:00-17:00 sati, organizator Grad Pazin
29.10.2018. – književna šetnja Knjiga u ruku, put pod noge u radno vrijeme knjižnice
31.10.2018. – CUK I JA?! DA! CUKIJADA! izbor najljepše cuke i čitanje priča o cukima, Gradska knjižnica Pazin, 18:00 sati
06.11.2018. – Priče o Pazinu predstavljanje pazinskih autora koji su priče objavili u zbirci – Gorana Družeta i Dalen Belić, Gradska knjižnica Pazin, 18:00 sati
07.11.2018. – predstavljanje izdanja nakladnika Mitopeja, Gradska knjižnica Pazin, 18:00 sati
13.11.2018. – Ćakula, tradicionalno ćakulamo s našim sugrađanima koji pišu i stvaraju, Gradska knjižnica Pazin, 18:00 sati
15.11.2018. – Vratimo knjigu bez zakasnine u radno vrijeme knjižnice
15.11.2018. – dodjela nagrade Edo Budiša Milošu K. Iliću Kuća za pisce 18:00 sati

Dobrodošli!!!


B. Labotić, dipl. bibliotekar


[OPŠIRNIJE]Preporuke za čitanje
Irina Kosanović / datum: 22. 10. 2018. 19:00

Generacija današnjih učenika mahom izbjegava čitati knjige. Televizija, pametni telefoni, računala i internet ne pridonose upoznavanju mlađe generacije s kulturom čitanja.

1. Prije čitanja, istražujte! Uzmite si vremena i pregledajte police knjižnice ili knjižare.
2. Ako ste pročitali knjigu koja vam se svidjela, istražite cijeli opus istog autora.
3. Počnete li čitati knjigu koja vam se ne sviđa i nikako vam ne uspijeva zaokupiti pažnju, odložite je. Slobodno joj se vratite nakon nekog vremena. Uredu je ako nam neka knjiga ne odgovara ili ako nam ne odgovara u određenom životnom razdoblju. Nemoguće je pročitati sve knjige, zato čitajte one koje vam odgovaraju.
4. Vodite dnevnik čitanja! Zapisujte u njega pročitane knjige, najdraže citate i vlastite komentare. Ako vam nije dovoljno samostalno bilježenje, potražite knjižni klub gdje ćete s drugim čitateljima razgovarati o pročitanim knjigama.
5. Čitajte od svega pomalo: pročitajte knjige koje slove kao knjige koje morate pročitati, zatim knjigu koja munjevitom brzinom odlazi s polica knjižara, pročitajte ponovo knjigu iz lektire koja vam je ostala u sjećanju kao najdraža, jednom prosudite knjigu prema koricama i pročitajte onu čija vam se naslovnica najviše sviđa.


B. Labotić, dipl. bibliotekar


[OPŠIRNIJE]Natječaj za izbor stipendista
Irina Kosanović / datum: 19. 10. 2018. 18:10

Forum za slobodu odgoja (FSO) iz Zagreba i The Headmasters and Headmistresses Conference (HMC) iz Velike Britanije objavljuju natječaj za izbor stipendista koji će u školskoj godini 2019./2020. pohadjati prestižne srednje škole u Velikoj Britaniji. Stipendije su idealna prilika za sve učenice i učenike koji žele provesti godinu dana u medjunarodnom okruženju te razvijati svoje kompetencije. Forum za slobodu odgoja raspisao je natječaj koji traje od 1. listopada 2018. do 20. studenoga 2018. Mogu se prijaviti učenice i učenici koji u ovoj školskoj godini pohadjaju drugi razred srednje škole te su izvrsni ili vrlo dobri učenici. Više informacija dostupno je na web stranici www.fso.hr.


B. Labotic, dipl. bibliotekar


[OPŠIRNIJE]Podrži me
Irina Kosanović / datum: 16. 10. 2018. 11:48

Mrežna stranica (http://podrzi.me) namijenjena je srednjoškolcima, a na njoj mogu anonimno postavljati pitanja raznolike tematike (primjerice problemi u vezama, u obitelji, s vršnjacima, seksualni problemi, problemi vezani uz upis na fakultet, pronalazak posla i slično), dobiti odgovore privatno putem e-mail adrese te kvalitetnu pomoć i podršku. Navedeni projekt osmišljen je od studenata socijalne pedagogije na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu te uz ostvarenu suradnju sa stručnjacima Centra za edukaciju i savjetovanje „Sunce“ i Savjetovalište Luka Ritz. 


 B. Labotić, dipl. bibliotekar


[OPŠIRNIJE]Donacija Gradske knjižnice Rijeka
Irina Kosanović / datum: 15. 2. 2018. 13:20
Gradska knjižnica Rijeka opskrbila je našu knjižnicu novom pošiljkom časopisa na stranim jezicima:
Time, L Espresso, L Obs.

B. Labotić, dipl. bibliotekar


[OPŠIRNIJE]Projekt Zelene knjižnice
Irina Kosanović / datum: 1. 2. 2018. 14:31

Knjižnica Srednje škole Buzet je u okviru projekta Zelene knjižnice i suradnje s organizacijom Greenpeace Hrvatska sudjelovala u europskoj kampanji protiv plastike.


[OPŠIRNIJE]Prva istarska virtualna čitaonica
Irina Kosanović / datum: 25. 1. 2018. 13:25

Na web stranici ino.com.hr možete prelistati digitalizirane novine i publikacije koje su izlazile u Istri u 19. i početkom 20. st.


B. Labotić, dipl. bibliotekar


[OPŠIRNIJE]Kampanja "NE govoru mržnje na Internetu"
Irina Kosanović / datum: 25. 1. 2018. 13:19

Kampanja "NE govoru mržnje na Internetu"

Namijenjena je djeci, mladima i svima koji prepoznaju važnost borbe protiv govora mržnje. Posjeti stranicu www.dislajkammrznju.hr i pogledaj na koje se načine možeš uključiti. 

[OPŠIRNIJE]Lajk za kulturu
Irina Kosanović / datum: 4. 12. 2017. 11:32

Besplatna radionica namijenjena je srednjoškolcima zainteresiranima za novinarstvo, reportažnu fotografiju i menadžment društvenih mreža. Udruge Metamedij i Pulska filmska tvornica, u okviru svojih dugogodišnjih medijskih projekata Medijski kultivator i Medionauti, organiziraju besplatnu radionicu za srednjoškolce Lajk za kulturu – stvaranje sadržaja i promocija na društvenim mrežama


[OPŠIRNIJE]Novosti iz knjižnice
Irina Kosanović / datum: 20. 11. 2017. 12:50

Naš vjeroučitelj Dalibor Pilekić darovao je školskoj knjižnici posebno "zlatno" izdanje knjige "Zlatarovo zlato" i Rječnik hrvatskoga jezika naklade Dominović.


[OPŠIRNIJE]Poslovni kutak
Irina Kosanović / datum: 20. 11. 2017. 12:27

Poput većih knjižnica i mi smo oformili mali poslovni kutak koji sadrži zbirku knjižnične građe iz područja psihologije poslovnog uspjeha, menadžmenta i marketinga.


[OPŠIRNIJE]Donacija - Foto studio Kurti
Irina Kosanović / datum: 13. 11. 2017. 16:09

Foto studio Kurti darovao je našoj knjižnici fotomonografiju "HNK Rijeka prvak Hrvatske i osvajač Kupa"


[OPŠIRNIJE]Plakati Kongresne knjižnice u našoj knjižnici
Irina Kosanović / datum: 5. 11. 2017. 12:38
Kongresna knjižnica u Washingtonu najveća je knjižnica na svijetu.
Osnovana je 1800. godine.

[OPŠIRNIJE]Zelena knjižnica
Irina Kosanović / datum: 31. 10. 2017. 18:30

Zelena knjižnica je projekt Društva bibliotekara Istre započet u ožujku 2011. godine. Radna grupa Hrvatskoga knjižničarskog društva pozvala je knjižnice da se uključe u veliku zajedničku akciju umrežavanja knjižnica prema obrascu projekta Zelene knjižnice jer knjižnice trebaju biti rasadnici novih ideja za održivo i zdravo društvo koje će voditi brigu o Zemlji.


[OPŠIRNIJE]Srednja škola Buzet i obilježavanje Matoševe obljetnice NSK Zagreb
Irina Kosanović / datum: 22. 10. 2017. 12:49

Fotografija Srednje škole Buzet prigodom obilježavanja Matoševe obljetnice nalazi se na stranici Matoševa obljetnica -virtualna.nsk.hrvirtualna.nsk.hr

 


[OPŠIRNIJE]Zvučne knjige
Irina Kosanović / datum: 22. 10. 2017. 12:47

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu podijelila je link internetske stranice Open Culture na kojoj je dostupno 525 besplatnih zvučnih knjiga književnih klasika.


[OPŠIRNIJE]Promocija knjige Tomislava Perka 1000 dana ljeta
Irina Kosanović / datum: 22. 10. 2017. 12:43

18.listopada Tomislav Perko održao je predavanje "7 godina na cesti" u POU Augustin Vivoda u Buzetu. 


[OPŠIRNIJE]RSS


Knjižnica

      Knjižnica Srednje škole Buzet djeluje u sastavu Škole od njezina osnutka 1971. godine. Smještena je na posljednjem katu školske zgrade i obuhvaća prostor  površine 20m2. Nalazi se u sklopu informatički opremljene učionice.

     Knjižnica je opremljena na način da udovoljava osnovnim uvjetima za knjižničnu djelatnost. Prostor je podijeljen na dio za rad školskog knjižničara i dio u kojem je smješten knjižni fond, koji je u potpunosti u otvorenom pristupu. Knjižnica je opremljena jednim računalom za rad knjižničara s ADSL priključkom.

     Fond trenutno obuhvaća 6 607 svezaka, 13 naslova periodike te 81 jedinicu AV građe. Knjižni fond obuhvaća referentnu zbirku (enciklopedije, rječnike, leksikone, priručnike iz različitih područja, atlase), stručnu literaturu potrebnu za rad nastavnog osoblja, udžbenike, nastavne materijale te lektirne naslove. Zavičajna zbirka obuhvaća 68 svezaka.


POSLANJE KNJIŽNICE

Školska knjižnica izvor je informacija i znanja u materijalnom obliku (knjiga, časopis, DVD…)  Osnovni ciljevi djelovanja knjižnice:  potpora odgojnim i obrazovnim zadacima zacrtanima nastavnim planom  i programom  Škole,  poticanje trajnih čitateljskih navika,  omogućavanje stjecaja stvaralačkog iskustva pri korištenju i kreiranju informacija, pomoć pri učenju, poticanje učenika u korištenju vještina koje će im pomoći pri vrednovanju informacija, razvijanje osjećaja za komunikaciju unutar zajednice;  promicanje načela da su sloboda mišljenja i slobodan pristup informacijama preduvjet za uspješno i odgovorno sudjelovanje u građanskom demokratskom društvu. 

          Knjižnica djeluje u skladu s Etičkim kodeksom Hrvatskog knjižničarskog društva.


Voditeljica školske knjižnice je Bogdana Labotić, dipl. bibliotekar.

preskoči na navigaciju