preskoči na sadržaj

Srednja škola Buzet

Login

  

 

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Meteorološka postaja

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 6. 2016.

Ukupno: 80309

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Praktična nastava u STŠ Koper - peti posjet
Autor: Irina Kosanović, 4. 5. 2014.

17.04.2014.

    Dana 17. travnja 2014. posjetili smo Srednju tehničku školu u Kopru radi provedbe planirane praktične nastave za tehničare za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, instalatere grijanja i klimatizacije i strojobravare.


          Dana 17. travnja 2014. posjetili smo Srednju tehničku školu u Kopru radi provedbe planirane praktične nastave za tehničare za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, instalatere grijanja i klimatizacije i strojobravare.
To je bio peti ovogodišnji posjet koparskoj školi, kako je i bilo planirano na početku školske godine. Dok su prva četiri posjeta činila ciklus koji se bavio programiranjem CNC tokarilice, posljednji u nizu bavio se zavarivanjem.

            Nakon srdačnog prijema i upoznavanja s voditeljem Marjanom Jahnom, odslušali smo kratak uvod u teorijske osnove zavarivanja. Pažljivo slušajući, simultano smo usuglašavali stručne termine, pomažući se naravno i rukama.

            Nakon toga slijedio je, mnogo interesantniji, praktični dio. Uz prethodni dogovor da ćemo odraditi one postupke zavarivanja koje nemamo u našoj školi, započeli smo vježbu iz TIG zavarivanja. Zavarivanje netaljivom elektrodom od volframa u atmosferi inertnog plina argona prošao je svaki učenik, uz više ili manje uspjeha. Tu je, naravno, vrlo važno iskustvo.  
          Nakon toga voditelj nas je upoznao s postupcima elektrootpornog zavarivanja, među kojima se najviše koristi točkasto zavarivanje. Obavljena je vježba na način da je svaki učenik zavario dvije limene trake i vježbu zadržao kao vlastiti suvenir.

            Slijedilo je upoznavanje s postupkom plazma rezanja. Nakon teorijskog uvoda, voditelj nam je prikazao način programiranja CNC stroja za plazma rezanje. Svaki je učenik isprobao ručno upravljanje navedenim strojem. Kako sam program nudi neke oblike, odabrani učenici su, ubacivanjem podataka u program, izradili nekoliko različitih predmeta koje smo uzeli kao primjere za našu školu.

Video1:

 

            Na kraju, ujedno i najinteresantniji dio nastave, bilo je robotizirano MIG/MAG zavarivanje. Prikaz gibanja robota, uz nepomičan vrh pištolja, izazvao je opće oduševljenje. CNC stroj je već imao program za našu vježbu, "ispis" kratice STŠ (Srednja tehnička šola), što smo zadržali za uspomenu.

            U ležerno radnoj atmosferi odradili smo sve vježbe, naravno poštivajući sva pravila zaštite na radu.

            Što reći na kraju?

            Ovogodišnje iskustvo suradnje sa STŠ Koper je nama učesnicima bilo zaista vrlo korisno i nezaboravno. Uz srdačan prijem, prijateljske ljude, ugodno radno ozračje i bogate sendviče, izražavamo nadu da će se ova suradnja pretvoriti u običaj. I još više, nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti i mi moći ponuditi određena znanja njihovim učenicima.

Stiže 3D printer...


prof. Jurica Marinković i prof. Damir Blažević

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju