preskoči na sadržaj

Srednja škola Buzet

Login

  

 

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Meteorološka postaja

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 6. 2016.

Ukupno: 79863

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Srednja škola Buzet na desetoj državnoj smotri simuliranih suđenja iz građanskog odgoja i obrazovanja
Autor: Irina Kosanović, 15. 3. 2017.

11.3.2017.

11. ožujka 2017.g. održana je na Općinskom sudu u Novom Zagrebu, Državna smotra simuliranih suđenja iz Građanskog odgoja i obrazovanja.

Školu su u timu tužiteljstva predstavljale Leana Vratović, Dea Belasić i Alesia Nežić članovi obrane Ela Mandalenić, Ana Jurišić i Petra Šorgo dok su u ulozi svjedoka bile Romina Rabak, ErikaSirotić, Anamarija Guzijan, Ela Pahor, Kristina Tomić, Karla Havić pod mentorstvom profesorice Jasminke Miletić.


Pokazivale su se vještine i saznanja iz Modula Zakon u razredu - simulirana suđenja. Simulirano suđenje između ostalog razvija kod učenika samopouzdanje, siguran nastup, vještinu govorenja te kritičko razmišljanje. Naglašava važnost timskog rada i vježbanja slušanja i suradnje. Nakon svega učenicima je omogućeno bolje razumijevanje pravosudnog sustava - od pravila za izvođenje dokaza do ponašanja u sudnici. To pridonosi povećanju njihove svijesti o važnosti prava u demokratskom društvu.

Svake godine učenici dobiju za primjer slučaj koji se uistinu dogodio. (Podaci i imena su naravno izmijenjeni jer se štiti privatnost stranaka, op. aut.). Ovaj se puta radilo o građanskoj parnici - slučaj „Garo“. Iz ponuđenih činjenica i dokaza, učenici trebaju izvući one podatke koji će ići u prilog tužiteljstvu odnosno obrani. Svjedoci se moraju koliko je god moguće uživjeti u zadane uloge.

Školu su u timu tužiteljstva predstavljale Leana Vratović, Dea Belasić i Alesia Nežić ; članovi obrane Ela Mandalenić, Ana Jurišić i Petra Šorgo dok su u ulozi svjedoka bile Romina Rabak, ErikaSirotić, Anamarija Guzijan, Ela Pahor, Kristina Tomić, Karla Havić.  

U prvom krugu pripala nam je uloga branitelja protiv Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar iz Bjelovara, a u drugom krugu nasuprot Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca bili smo tužitelji. U oba kruga sudio nam je sudac Općinskog suda u Novom Zagrebu, gospodin Hrvoje Vučić. Sudac Vučić uputio je učenicima niz zanimljvih savjeta kako uz pravni tako i uz svakodnevni život.


                                                                                     prof. Jasminka Miletić

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju